• Регистратура: 032/ 692 502
  • Емайл: mtbplovdiv@mtb-plovdiv.com

Сънна Апнея

Страдате ли от сънна апнея?

Хъркането и обструктивната сънна апнея (OCA) са често срещани нарушения, свързани с дишането по време на сън.

Ако хъркате редовно и постоянно се чувствате сънливи през деня, може би страдате от сънна апнея. Въпреки, че е разпространена колкото астмата и диабета, сънната апнея често остава недиагностицирана – „скрита епидемия.“

 Какво точно е сънна апнея?

Обикновено мускулите, които контролират горните дихателни пътища, се отпускат по време на сън. Ако се отпуснат прекалено, горните дихателни пътища се стесняват и някои хора започват да хъркат. Ако дихателните пътища се стеснят прекалено много, това може да предизвика затруднения в дишането. Понякога дихателните пътища се блокират напълно и човек временно спира да диша, настъпва дихателна пауза (обструктивна апнея). Това може да трае 10 секунди или повече. Може да се случва често – дори няколко стотин пъти на нощ.

 Защо е необходимо лечение?

Когато тялото Ви усети, че сте спрели да дишате, контролен цантър в мозъка Ви кара да се събудите, за да си поемете въздух и да започнете да дишате отново. След това заспивате повторно и цикълът се възобновява.

Когато Ви липсва кислрод и постоянно подновявате дишането си – час след час, нощ след нощ – поставяте тялото си под огромно напрежение.

И докато се чувствате изморен/а на следващата сутрин, това, което се случва в тялото Ви, е много сериозно. Но добрата новина е, че можете да направите нещо.

Има няколко възможности за терапия, която може да обсъдите с лекаря си. Терапията, която се счита за златното стандартно лечение за ОСА, се нарича терапия с продължително позитивно въздушно налягане.

 Сериозни рискове за здравето Ви

Последните проучвания сочат, че хъркането и сънната апнея са свързани с много сериозни заболявания. Ако не се лекуват, те са рисков фактор, допринасят за повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и депресия.

  • Почти 50% от хората с диабет тип 2 имат сънна апнея.
  • Над 35% от хората, които имат сънна апнея, страдат от високо кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания.
  • Важен факте, че 83% от хората, които продължават да страдат от високо кръвно налягане, въпреки че вземат по 3 или повече видове лекарства, също страдат от сънна апнея.
  • Почти 70% от хората, които са претърпели инсулт, имата сънна апнея.
  • Когато човек страда от сънна апнея, рискът да претърпи пътна катастрофа е седем пъти по-висок.

Може ли да бъде лекувана? Как?

Има много ефективен и широко разпространен начин за лечение на обструктивната сънна апнея (ОСА), наречен терапия с продължително позитивно въздушно налягане. Чрез уред внимателно се доставя въздух под налягане по маркуч през малка маска или система от назални възглавници. Това налягане играе ролята на „въздушна шина“, която поддържа горните дихателни пътища отворени и предпазва от апнея. Това лечение не включва лекарства или оперативна намеса и помага на стотици хиляди хора по света да се радват на здравословен сън и живот. Много от тях усещат подобрение бързо – често още при първата нощ на употреба.

 Как работи терапията с позитивно въздушно налягане?

Основната идея, на която е базирана терапията, е елементарна. Повечето апнеи са причинени от тъканите в гърлото Ви, които прилепват една към друга, докато спите и блокират дихателните Ви пътища.

За да се предотврати това, се използва регулиран поток от въздух под налягане, който държи дихателните пътища отворени и предотвратява апнеята.

Въздухът се генерира от малък уред и се предава към маска, която носите, докато спите. Ако дишате въздуха от уреда при налягане, определено от лекар специалист, трябва да можете да спите без смущения от апнея.