• Регистратура: 032/ 692 502
 • Емайл: mtbplovdiv@mtb-plovdiv.com

Транскраниална Магнитна Стимулация

 

SAM 3950
SAM 3951
SAM 3952

Апаратен метод за директно възстановително невромодулиращо въздействие на мозъчните структури с електромагнитни импулси.

Лечение на широк спектър неврологични и психични заболявания.

От средата на месец септември 2018 г. в Отделение по нервни болести на МТБ – Пловдив функционира Система за транскраниална магнитна стимулация за диагностика и лечение.

Касае се за модерен, апаратен метод за директно възстановително невромодулиращо въздейстивие на мозъчните структури с електромагнитни импулси. Това е компютърно управляема високотехнологична апаратура, създадена от европейски производител, водещ в областта на микроелектрониката.

Транскраниалната магнитна стимулация е безболезнен и лишен от странични ефекти метод, който първоначално е навлязъл в клиничната практика за диагностика на заболявания на нервната система, а в последствие много по-широко в областта на лечението и неврорехабилитацията. Едиствените противопоказания са наличие на метални елементи в областта на черепа (електроди, пластини) или пейсмейкър.

Висока ефективност се наблюдава при пациенти със следните диагнози:

Неврология:

 1. Исхемични мозъчни инсулти – особено ефективен се явява методът за възстановяване след инсулти със спастично повишен мускулен тонус в засегнатите крайници. При лечение с транскраниалния магнитен стимулатор се наблюдава увеличение на амплитудата на движение на засегнатите крайници, подобряване на говора, като могат да бъдат повлияни позитивно и поражения от исхемични инсулти с голяма давност;
 2. Демиелинизиращи заболявания на нервната система (Мултиплена склероза, Детска церебрална парализа и др.);
 3. Невропатна болка;
 4. Тинитус (шум в ушите);
 5. Мигрена;
 6. Болест на Алцхаймер;
 7. Болест на Паркинсон.

Психиатрия:

 1. Лечение на депресии и маниен синдром при афективни разсройства;
 2. Тревожни разстройства (Обсесивно-компулсивно разсройство, Тревожно-депресивно разсройство, Реакции на стрес и др.);
 3. Шизофрении (позитивни и негативни симптоми);
 4. Алкохолизъм и зависимост към психоактивни субстанции (наркотични вещества);
 5. Повишена тревожност и безсъние;
 6. Деменции (съдова, Алцхаймер и др.);
 7. Бърнаут синдром (професионално изчерпване);

Подчертано добър ефект се наблюдава при медикаментозно резистентни болести на психиката. Лечението може да се проведе на фона на фармакологичната терапия, като се понижат дозите на медикаментите или без медикаменти.

Транскраниалната магнитна стимулация е метод на избор за пациенти, които са противопоказани за лечение с медикаменти, поради страничните им ефекти, алергии, непоносимост или поради фармакофобия.

Високата ефективност е доказана в множество клинични проучвания. Като доказателство може да се приеме факта, че методът вече придоби широка популярност в университетските клиники на Европа,, САЩ и почти всички страни с модерно здравеопазване.